A CNG (földgáz üzemű) járművek hozzájárulhatnak az EU 2030 klíma céltervéhez

  • by

2020 szeptemberben Ursula von der Leyen államfő az Unio állapota beszéde során friss célkitűzéseket ismertetett a 2030-as klíma-változási tervvel kapcsolatban.

Kijelentette, hogy továbbra is cél az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtásának mértékét csökkenteni a korábbi 30%-al ellentétben 55%-al az 1990-es szinthez képest.

A változtatások nagy hatással vannak a közlekedési ágazatra is, ahol azonnal szükséges az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtásának visszaszorítása. Ilyen megoldás lehetne például a bioCNG (biogáz) használata, mely azonnal hozzájárul a kedvező folyamatokhoz.

A CNG használatának elterjedése a mai járműtechnikával könnyen megvalósítható. Így az egyik leggyorsabb megoldások egyike lehet.

Ma Európában körülbelül 1,6 millió gázüzemű jármű van az utakon, melynek nagy része CNG-vel működik, valamint körülbelül 3.900 CNG töltőállomás üzemel. Mindezt 2030-ra meg kell sokszorozni. A gázüzemű járműveket 13 millióra, a CNG töltőállomásokat 10.000-re, ezzel a kitűzött cél meg is valósítható.

Vélemény, hozzászólás?